[vc_row][vc_column][vc_column_text]Στο Δήμο Ρεθύμνου αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΡ παρέχει νερό σε 48.128 υδρόμετρα, μέσω Γεωτρήσεων πηγαδιών και συστημάτων δεξαμενών και αγωγών μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Θεοδωράκης και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Παπαδάκης αναφέρθηκαν σε συνέντευξή τους, με αφορμή τη Παγκόσμια ημέρα Νερού στα επόμενα σχέδια σε σχέση με τις ενέργειες της ΔΕΥΑΡ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας για το έτος 2015 παρήχθησαν και διατέθηκαν στο σύστημα ύδρευσης 9.260.000 κυβικά νερού /έτος εκ των οποίων τα 583.000 κυβικά είναι επιφανειακά, 2.877.000 κυβικά από πηγές και 5.800.000 κυβικά από γεωτρήσεις. Το ίδιο έτος πιστοποιήθηκαν στους καταναλωτές 6.400.000 κυβικά, με απώλειες της τάξεως 31%. Αντίστοιχα βιολογεί 3.600.000 κυβικά λύματα ετησίως.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου κ. Βασίλης Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των απωλειών αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές και να μειωθεί το κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την ύδρευση καθώς και οι διαρροές. «Για το ζήτημα των απωλειών η ΔΕΥΑΡ έχει προβεί σε μελέτη έργου για τον έλεγχο των διαρροών προϋπολογισμού 1.580.000 ευρώ προ ΦΠΑ και ευρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ της παρούσας Προγραμματικής περιόδου.
Παράλληλα, κάθε χρόνο επισκευάζονται 1100 βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και προβαίνει σε αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων με αγωγούς νέας γενιάς, έργο της περιοχής Μασταμπά στην πόλη του Ρεθύμνου. Επίσης προχώρησε στη σύναψη νέου Κανονισμού άρδευσης ο οποίος πέραν των διοικητικών και τεχνικών ρυθμίσεων, βάζει υποθήκη για εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην κατανάλωση και τη μέτρηση με σκοπό τον περιορισμό των απωλειών.
Σημαντικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση νερού και την ενίσχυση υδροδότησης περιοχών με προβλήματα αποτελούν έργα αλλαγής δικτύου , υδραυλικού μοντέλου Ν. Φωκά, η εξασφάλιση επάρκειας όπως ενοποίηση υδρευτικής παραλιακής ζώνης Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, επεκτάσεις και βελτιώσεις στη Δημοτική Ενότητα Λαππαίων Ρεθύμνου κλπ, ενώ με το πρόσφατα περαιωμένο έργο στους οικισμούς Αρμένων, Αϊ Γιώργη, Κούμων, Φωτεινού, Ρουσσοσπιτίου, Χρωμοναστηρίου, Μύλων άλλαξαν όλα τα παλιά δίκτυα και τέθηκε η βάση για διαχωρισμό δικτύων ύδρευσης – άρδευσης. Για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων σχεδιάζει ήδη είναι σε φάση μελέτης η αποχέτευση των οικισμών Δημοτικών Ενοτήτων Νικ. Φωκά και Λαππαίων και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται το έργο της αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου.
Παράλληλα σχεδιάζεται κατασκευή αρδευτικού δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου για λήψη αρδευτικού νερού από το δίκτυο του φράγματος και τον τερματισμό γεωτρήσεων που επιβαρύνουν με ενέργεια τη ΔΕΥΑΡ και τον υδροφόρο ορίζοντα με υπεράντληση. Η ΔΕΥΑΡ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει επενδύσει για υποδομές 49.500.000 ευρώ. Για τις μελλοντικές υδρευτικές ανάγκες ο Δήμος Ρεθύμνου έχει στόχο την αξιοποίηση του νερού από το φράγμα των ποταμών μετά από επεξεργασία, του υδροφορέα των Αρμένων – Κούμων και άλλων υδροφορέων στην επικράτεια του Δήμου, γεωτρήσεις».
[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”592,591″][/vc_column][/vc_row]